Ester Wiemer

Sugarchallenge Kids Ester Wiemer

Ik wilde “anders” gaan eten

Ik wilde af van mijn extra kilo’s, de antidepressiva die ik al jaren slikte, ik wilde fitter zijn en me beter voelen, veel beter.
Dus besloot ik eind 2011 dat het anders moest. Ik gooide radicaal alle suiker uit mijn voeding en ach, waarom niet, ook meteen alle gluten, koemelk en E-nummers en ik wilde alleen nog maar biologisch eten.

Zo gezegd, zo gedaan…

Eerst kreeg ik al snel een flinke griep te pakken, weinig weerstand door een totale ontgifting, maar al snel ging ik me beter voelen. Meer energie, fitter, meer zin in alles, opgewekter, krachtiger, geen snack attacks meer, ik kreeg zowaar zin in sporten en ik viel eindelijk af. Ik herkende mezelf nauwelijks terug.

Wow, dit voelt goed, dit wil ik met mijn hele gezin!

Dit was gaaf en wat wilde ik graag dat mijn hele gezin zo ging eten! Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Bij de kinderen lag voor mij de focus meer op suiker dan op de gluten en de rest. Dat was voor mij het belangrijkste, hoe krijgen ze minder suiker binnen?
Sommige dingen gingen super makkelijk. “Mam hoeven we helemaal geen melk meer te drinken? YESSSS!” en sommige dingen waren lastiger en moesten in hele kleine stapjes worden afgebouwd. Je kunt niet van de ene op de andere dag het o zo geliefde schoolkoekje en pakje Wickey vervangen voor een appel en een beker water, daar is tijd voor nodig.

Vallen en opstaan

Met een hoop creativiteit, uitleggen, aanpassen, nieuwe dingen proberen, weerstand, juich momentjes, vallen en opstaan is het ons inmiddels gelukt een heel nieuwe leefstijl te ontwikkelen. Eentje die in mijn geval helemaal suikervrij is en voor de kinderen bijna helemaal suikervrij. Daarnaast eten wij geen gluten meer omdat we ons daar nog beter bij voelen en bleek dat we daar niet zo fijn op reageerden.

Nooit gedacht, maar de resultaten waren verbluffend!

De buik van mijn dochter, die toen 7 was, slonk met zo’n centimeter of 12!! Mijn zoon met de diagnose Pdd-nos werd rustiger, ging veel beter slapen (geen slaapwandelen of nachtmerries meer) en was veel geconcentreerder op school. Manlief deed uiteindelijk ook mee en verloor ook even een kilootje of 10!

We willen het wel graag leuk houden

In het begin was ik bloedfanatiek. Was het niet biologisch dan kwam het er niet in. Na een tijdje waren we bijna failliet. Mijn pubers gingen steeds grotere hoeveelheden eten en ons budget ging er wekelijks in rap tempo doorheen. Dat moest anders. Inmiddels maak ik overal keuzes in. Soms wel, soms niet bio.
Natuurlijk eten we ook lang niet àltijd verantwoord en verstandig. Er zijn situaties waarin je even geen keuze hebt, hoewel ik die probeer voor te zijn door altijd wel wat mee te nemen als we op pad zijn. Maar er zijn ook momenten dat ik even wat ongezonds wil. Gewoon omdat we daar zin in hebben. Ook dat moet kunnen.

Snoepen uit school

Onze kids snoepen gewoon altijd even wat lekkers als ze uit school komen. Dat mag ook vind ik, want zo blijft het voor hun ook gewoon leuk. Alleen zijn ze nu ook heel blij met een stukje pure chocolade, met een zelfgebakken gluten-en suikervrij koekje en anders met “het minst slechte snoepje dat ik kon vinden”. En op vrijdag hebben we chipsavond. Daar doe ik zelf ook gewoon aan mee. Gewone naturel chips, zonder E621, dat dan weer wel, maar zondigen hoort erbij en zo heeft niemand het idee dat ie “niets meer mag”. Zo blijft het leuk en in balans.
Dat is het allerbelangrijkste, dat het leuk blijft. Voor kinderen is de lol er anders gauw af. Thuis is de basis, daarbuiten is er ruimte voor uitzonderingen. Zodat je gewoon kunt mee eten bij je vriendjes en vriendinnetjes. Geen probleem.

Jong geleerd, oud gedaan!

Door de komst van kleine Sev in 2016 mag ik ook nog eens van het begin af aan starten met een suikervrije leefstijl. Toen Daan en Sterre (de oudste twee) klein waren wist ik gewoon niet wat ik nu weet. Ik gaf ze vanalles en nog wat, zonder daarbij na te denken. Sev daarentegen wordt zoveel mogelijk suikervrij opgevoed. Dat betekent dat hij alleen water en thee krijgt en zo lang het kan, geen snoep. Hier op de site deel ik heel graag met andere ouders hoe dit ons vergaat, hoe je dat zelf kunt aanpakken én wat Sev dan allemaal wel krijgt. Wat eten kan hij als de beste inmiddels!

Gezond graag!

Door mijn achtergrond weet ik inmiddels gewoon te goed wat de slechte invloed van de nieuwetijds-en gemaksvoeding is. Ik kán het nu gewoon niet meer eten en ik wíl het ook niet meer eten. Van mijn gezin verwacht ik niet de gedrevenheid die ik zelf heb, ik wil dat zij op een normale manier mee kunnen draaien op school, bij de sport en op het werk. Wat ik hoop is dat ze, naarmate ze steeds ouder worden, zelf nadenken over wat ze wel en niet eten. Door er in elk geval bij stil te staan wat ze in hun mond stoppen is er al veel gewonnen, maken ze gewoon ook vaak een verstandige keuze.

Kinderen kunnen prima anders eten

Hieruit is in 2013 Kinderen kunnen prima anders eten ontstaan. In eerste instantie met een facebookpagina, maar al gauw met een website, omdat daar veel behoefte aan was. In 2016 kwam het boek 100% Suikervrij voor kinderen uit, dat ik samen schreef met Carola van Bemmelen en inmiddels is daaruit Sugarchallenge Kids ontstaan.

Sugarchallenge Kids

Met Sugarchallenge Kids wil ik jou meenemen op een suikervrije reis met je gezin. Ik help je op weg naar de perfecte balans tussen leuk-lekker-makkelijk en gezond-verantwoord-bewust. Zonder veel gedoe, zonder dat er niets meer mag, maar met pure gezondheid als grote winst en al het moois wat er dan gebeurt.

Als ervaringsdeskundige geef ik graag lezingen of workshops om ouders zoals jij en ik te inspireren en te informeren. Hoe eenvoudiger ik de boodschap kan verspreiden, hoe leuker en gemakkelijker het wordt voor andere ouders om ook de suikervrije uitdaging aan te gaan met het hele gezin. Ik hou van praktische oplossingen en het houden van de balans om het leuk te houden voor iedereen.

Soms is het handig als je even op weg geholpen wordt. Ik kijk graag met je mee hoe en ander in jouw gezin in te passen is. Er is altijd een oplossing op maat voor iedereen en elke situatie. Een kort email consult om je even op weg te helpen of een langer coachingstraject op maat? Via mail, via skype of liever persoonlijk contact? Er is van alles mogelijk!

Mijn opleidingen:

Hotelschool, Amsterdams’s College voor Hotel en Gastronomie 1991-1994
Gewichtsconsulente, LOI 2006
Specialist Drainage en Ontgifting, Academie SAGHO 2011
Trainer Hormoonfactor, Sonnevelt Opleidingen 2012
Evocircadian Coach, Circadian 2012
Cursus Vrouwenklachten, Circadian 2013
Suppletie adviseur, Ortholon 2013
Orthomoleculaire voeding voor kinderen, Civas 2015-2016